Sorunuzun yanıtını bulamadıysanız lütfen bilgi@damlagulmez.com adresine yazarak bize ulaşın. Sorularınızı iletirken aynı zamanda içeriğimizi genişletmemize de yardımcı olabilirsiniz.
YÖK tarafından kabul edilmiş psikoloji lisans programlarından mezun kişiler “Psikolog” unvanı almaktadırlar.
Günümüzde ne yazık ki çok fazla sahte psikolog yer almaktadır. Bu sebeple seçeceğiniz psikoloğun diplomasını ve eğitimlerini sorgulamaktan çekinmeyin.
Hayır, Her psikolog psikoterapi uygulayamaz; yalnızca psikoterapi eğitimini süpervizyon eşliğinde tamamlayan klinik psikologlar psikoterapi uygulayabilmektedir. Psikoloğunuzun terapi eğitimini sorgularken, bu eğitimi süpervizyon eşliğinde tamamlamış olmasına dikkat edebilirsiniz.
Hayır. Yalnızca Psikiyatristler ilaç yazabilmektedir.
Klinik psikologlar kişinin psikolojik sağlığı, zihinsel, davranışsal ve duygusal rahatsızlıkların psikolojik olarak tedavisi/terapisi alanında çalışan, Psikoloji lisans eğitimlerinin ardından Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimlerini tamamlayarak uzmanlıklarını almış kişilerdir. Klinik psikoloji, psikolojik temelli sıkıntı veya işlev bozuklukların, psikopatolojileri anlamak, önlemek ve azaltmak için teori ve klinik pratiği bütünleştiren bilime dayalı bir meslektir.
Psikoterapi; Yaşanılan duygusal ve davranışsal sorunların çözümü ve bireyin akıl sağlığının iyileştirilmesi ya da geliştirilmesini amaçlayan ve birçok teknik ve ekolün genel adıdır.
Herhangi bir psikoterapist sizin hayatınızda yönlendirici olmaz, olmamalıdır. Psikoterapide koşulsuz olumlu kabul vardır. Psikoterapi size yargılanmadığınız ve koşulsuz bir şekilde kabul edildiğiniz bir alan sunar.
“İlginç paradoks şu ki, kendimi olduğum gibi kabul ettiğimde değişebilirim.” – Carl Rogers
Psikoterapi sürecinde gizlilik esastır.
Anlattıklarınız psikoloğunuz ve sizin aranızda kalır. Psikoterapi ve ruh sağlığı kayıtlarınız gizlilik hakkınız göz önünde bulundurularak saklanır.
Gizliliğin sınırları terapi sürecinizin en başında size açıklanmaktadır. Seanslarda danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi, danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez. Ancak gizlilik şu noktalarda, danışanın kendisini ve diğer bireyleri korumak adına ihlal edilebilir; kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa, kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa gizliliğin ihlali söz konusu olmaktadır. Belirtilen bu durumların dışında gizlilik ihlali söz konusu olamaz. Bu bir etik ilkedir.
Özel bir psikolojik danışmanlık merkezinde yer alan psikoloğa gitmek ya da online olarak bu desteği almak hiçbir şekilde sicilinize işlenmez.
Klinik Psk. Damla Gülmez terapi seansınız başlamadan önce durumunuz ile ilgili çeşitli formlar ve psikolojik ölçekler uygulamaktadır. Bu şekilde ilerlemelerinizi ve durumunuzu her seans öncesi daha nesnel bir şekilde saptar.
Seansınız başladıktan sonra, daha önceki seanslarınıza kıyasla kendinizi nasıl hissettiğiniz sorulacaktır. Bunun ardından seansınız için hangi konular üzerinde çalışmaya ihtiyacınız olduğu ve hafta içinde sizin için önemli bir olay olup olmadığı saptanarak çalışma alanları belirlenir.
Önceki seansınız ile şimdiki seans arasında bağlantı kurmak üzere; geçmiş seansınızda sizin için önemli olan konunun ne olduğu, hafta arasında kendi başınıza ne gibi uygulamalar yaptığınız ve terapiyle ilgili değişmesini istediğiniz bir şey olup olmadığı konuşulur.
Ardından seansınızda gündeme aldığınız konu ya da konular tartışılarak, sorun çözme ve sorun durumdaki düşünce ve inançlarınızın geçerliliği, tutarlılığı konuşulur. Aynı zamanda bu yolla yeni beceriler öğrenirsiniz; seans esnasında öğrendiğiniz becerileri gelecek olan hafta içinde en iyi biçimde nasıl kullanacağınızı konuştuktan sonra Klinik Psk. Damla Gülmez gerçekleştirdiğiniz görüşmedeki önemli noktaları tekrar özetleyerek, sizden geri bildirim ister. Terapi süreci sizin kendiliğinize doğru gerçekleştirdiğiniz bir yolculuktur ve size yargılanmadığınız bir alan sunar.
Pratik bir takım zorunlu durumlar bir yana bırakıldığında (belli bir süreyle terapiye gelebilme imkanı gibi) terapinin ne kadar süreceği Klinik Psk. Damla Gülmez ile sizin tarafınızdan birlikte verilir.
Başlangıçta danışan ile, çok ağır bir kriz durumu söz konusu değilse haftada bir kez görüşülür. Kişi kendini daha iyi hissetmeye başladıkça seansların aralığı açılmaya başlar, bunun sebebi danışanda terapiye bağımlılık olmamasını sağlamaktır. Önce 15 günde bir, daha sonra üç haftada bire doğru görüşmeler kademeli olarak seyrekleştirilir. Bu henüz terapide iken öğrenilen becerilerin gündelik hayat içinde uygulanarak denenmesi şansını verir.
Terapi sona erdikten 3, 6 ve 12 ay sonra birer güçlendirme seansları yapılır.
Terapi sürecine dair bir zaman vermekdoğru değildir çuçünkü her birey kendine özgüdür ve kendi hızında ilerler.
En önemli adım amaç belirlemektir. Kendi kendinize “Terapinin sonunda nasıl olmayı istiyorum, nelerin değişmesini istiyorum?” diye sormalısınız. Özel olarak işte, evinizde, okulda, ailenizle, arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla ve diğer insanlarla olan ilişkilerinizde ne gibi değişiklikler olsun istiyorsunuz; şu anda sizi rahatsız eden ne gibi belirtiler yaşıyorsunuz, bunların hangilerinin azalmasını ya da yok olmasını istiyorsunuz; bunları belirlemelisiniz.
Yaşam kalitenizin artmasını sağlayacak ne gibi başka alanlar olabilir, -kültürel, entellektüel ilgiler, bedensel uğraşıları arttırmak, kötü alışkanlıklarınızı azaltmak, insan ilişkilerinde yeni beceriler edinmek, evdeki ve işyerindeki durumu nasıl daha iyi idare edebileceğinizi öğrenmek- gibi konuları zihninizden geçirin.
Klinik Psk. Damla Gülmez bu amaçları sizinle birlikte inceleyerek tam olarak saptamanıza ve hangilerinin üzerinde kendi başınıza hangilerinin ise terapide çalışılabileceği konusunda yol gösterecektir.
Kritik durumlar haricinde seans süreleri ortalama 45-50 dakika sürmektedir; ancak ihtiyaç durumunda bu süre uzatılmaktadır.
Terapi ile birlikte ilaç tedavisinin birlikte yürümesi mümkündür. İlaç kullanımı gerektiği durumlarda terapi sürecinize ek olarak bir Psikiyatri hekimine de yönlendirme yapılabilir.
Birçok durum hiç ilaç kullanmadan tedavi edilebileceği gibi sadece ilaç kullanımıyla geçen sorunlar söz konusu olabilir. Her iki tedavi türünün de etkili olduğu durumlarda tercih danışana bağlıdır.
Bunun bir yolu terapistinize yardımcı olacak ne gibi kitaplar ve broşürler okuyabileceğinizi sormak ve bunları okumaktır. Bir diğer yolu ise, her bir seansa Klinik Psk. Damla Gülmez'in yaptığı gibi dikkatli bir biçimde hazırlanarak gelmeniz, bir önceki seansla ilgili düşünmeniz, ve bir sonraki seansta neleri konuşmak istiyorsanız onu not etmenizdir.
Terapiden elde edeceğiniz yararı arttırmanın üçüncü yolu terapi seansını gündelik yaşamınıza taşımanızdır. Bunu seansta olup bitenlerin kendiniz için bir özetini çıkararak yapabilirsiniz. Seansın sonunda, o hafta için neler yapabileceğiniz bunları yaparken ne gibi güçlüklerle karşılaşabileceğiniz konusunda konuşabileceğiniz bir zaman bırakarak Klinik Psk. Damla Gülmez'in seans sona ermeden size bu konuda yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz.
Tabii en önemlisi seanslara düzenli ve zamanında devam etmeniz terapinizin de daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.
Birçok danışan seanslara düzenli devam eder ve seans dışı zamanlarda önerilen teknikleri her gün gündelik yaşamlarında kullanırlarsa terapi süreci içerisinde belirtilerinde bir azalma farketmeye başlar. Aynı zamanda uygulanan psikolojik testlerde objektif olarak iyileşme beklenir.
Bilişsel Davranışçı Terapi psikoloji ve psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) alanındaki bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş, bilimsel ilkelerin psikoterapi alanına uygulanmasıyla ortaya çıkmış çağdaş bir psikoterapidir.
Bilişsel Davranışçı terapi ruhsal rahatsızlıkları açıklarken ve nedenlerini araştırırken psikoloji biliminin verilerine dayanır. Bu rahatsızlıkların çözümünde kullandığı sözel ve davranışsal yöntemler de aynı şekilde bu bilimsel ilkelere ve öğrenme kuramlarına dayalıdır. Ortaya konulan bu tedavi yönteminin etkinliği bilimsel olarak sınanmış ve yüzlerce klinik araştırmayla birçok ruhsal rahatsızlıkta etkili olduğu gösterilmiştir.
Dayandığı temel itibariylediğer psikoterapilerden farklı olan bilişsel terapinin tedavi uygulamaları süreç ve içerik olarak yapılandırılmıştır. Öncelikle kişinin güncel sorunlarına odaklanır, süre olarak daha sınırlı, ve daha çok sorun çözme hedeflidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi sadece başvuranların güncel sorunlarını çözmez aynı zamanda bütün yaşamları süresince sorunlarını çözmekte kullanabilecekleri özel bir takım beceriler de öğretir. Bu beceriler çarpık düşünceleri saptamak, inançlarını değiştirmek, çevreyle yeni ilişkiler kurmak ve davranış değişiklikleridir.
Yukarıdaki maddelerde belirtilen rahatsızlıklar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan Çalışma Alanları sekmesini ziyaret edebilirsiniz.
Klinik Psk. Damla Gülmez ile iletişim kurabilirsiniz.
Kültürümüz gereği yüz yüze iletişim kurmak bizler için önemli; ancak Covid-19 süreci ile birlikte hayatımızın bir parçası haline gelen online görüşmelere çoğumuz aşinayız. Yapılan bilimsel araştırmalar da online terapi ile yüz yüze terapi arasında performans ve verim farkı olmadığını desteklemektedir.
Yurt dışında yaşıyor ve kendi dilinizde terapi almak istiyorsanız, yoğun bir çalışma temponuz varsa, fazla vaktinizi alan sorumluluklarınız (çocuklarınızın ihtiyacı, hasta yakınınız vb.) mevcutsa, şehrinizin yoğun trafik koşulları varsa veya yolda geçireceğiniz zamanı kayıp olarak değerlendiriyorsanız vs... Online terapiler sizler için kendi güvenli alanınızda; zaman-enerji tasarufu, sağlıklı bir psikoloji ve günlük hayatınızdan geri kalmama noktalarında avantajlar sağlayacaktır.
Telif Hakkı © 2024 Uzman Klinik Psikolog Damla Gülmez - Tüm Hakları Saklıdır.
Tanımlama bilgilerini, yalnızca site trafiğimizi analiz etmek için kullanıyoruz.